Fyring i ovn og peis
Pipene i borettslaget har nye innsatser og er i god stand. Men dersom det fyres på feil måte i ovner og peiser kan det i verste fall medføre at det kommer røyk og røyklukt ut fra ovner i andre leiligheter i oppgangen.
Det er spesielt viktig at man i oppfyringsfasen gjør ting riktig, fordi pipa da er kald. Når man har fått god fyr i ovnen blir pipa varm, og fyringen vil da fungere utmerket. Det er derfor viktig at alle følger rådene nedenfor når vi skal fyre opp i ovn og peis.
Tilfør nok luft/oksygen til egen ovn under oppfyring de første 10-15
minuttene.
- Ventilene i leiligheten gir normalt ikke nok luft til vedovnen i opptenningsfasen, og man må derfor åpne vindu/balkongdør de første 10-15 minuttene.
Bruk opptenningsved (ikke kun tennbriketter).
- Uten opptenningsved tar opptenning lang tid, og det blir mye røykutvikling i ovnen før vedkubbene antennes ordentlig
- Det er ikke tilstrekkelig å kun bruke tennbrikketter (eller avispapir)
Antenn veden ovenfra (ikke nedenfra).
- I moderne ovner skal man antenne med opptenningsved som ligger oppå vedkubbene. Det reduserer røykutvikling i ovnen.
Har du elektrisk vifte på kjøkkenet MÅ denne være avslått, siden den «stjeler» luft fra vedovnen (lager undertrykk). Styret gjør oppmerksom på at slike vifter ikke er tillatt i borettslaget pga både luktsmitte, og at det forstyrrer den naturlige ventilasjonen.
Ikke bruk fuktig ved.
Nettsiden til Oslo vedhandel kan sjekkes for nærmere informasjon om riktig vedfyring.